گنجینه علم و فن

ابتکارات واختراعات ، نظرات علمی وفنی

وضعيت نان در ايران
ساعت ٩:٢٩ ‎ب.ظ روز ۱۳۸٤/٩/۱٩   کلمات کلیدی:

Bread in Iran

 

با سلام وعرض ادب :

  دانسته های خود  را  در رابطه با نان که قوت غالب هموطنان  عزیز می باشد   ذیلا به عرض می رسا نم شاید  که در این اثنا  مسئولین غیرتمند   را به فکرانداخته متعاقبا به  اقدامی  عاجل وا دارد.

    

نان گندم  از غذاهای عمده مردم ایران است اما متاسفانه:

1- در بسیاری موارد بعلت  عدم رعایت بهداشت آردها به  انواع  قارچها (عمدتا آسپرژیلوس فلاووس مولد سم مهلک آفلاتوکسين که  فوق العاده  خطرناک وسرطانزاست ) آلوده می باشد.

2 - در بیشتر  موارد در نانواییها   از  سنگ   نمک  طعام استفاده می شود  که   همراه  با  ترکیبات  اضافی   مضر است.

3- برای   تخمیر   خمیر   در بسیاری   از نانواییها  به   خصوص  اخیرا حتی در  روستاهها  از  جوش شیرین  آن  هم  از  نوع   صنعتی   (مورد  استفاده     در   چرمسازیها)که ارزانتر است استفاده می شود.

با مصرف  مداوم جوش شیر ین حتی از نوع  خوراکی میزان   یون سدیم در خون افزایش  یافته   مصرف کنندگان بخصوص خردسالان  وافراد مسن     در  جاههای   مختلف   بدن  خود احساس  درد  کاذب  می کنند   که   تبعات   مضر بسیاری   دارد.

از  طرفی  دیگر مصرف   مداوم   جوش شیرین  تعادل اسیدی  معده  را   به   همزده  باکتریهای مفید را  از میان  میبرد و به  دستگاه  گوارش آسیب  جدی  وارد ساخته از  هضم  وجذب کامل   غذا جلوگیری  می کند.

جوش شیرین   زیاد  باعث   تحلیل  سلولهای  مغز  بویژه لایه خاکستری  آن  شده   هوش وحافظه  را   تقلیل  می دهد و به علاوه کم خونی  را  نيز  در مصرف کننده بدنبال  دارد.

علت مصرف جوش شيرين

در تنورهای  سنتی  نان به  درو ديوار ويا سقف تنور ( که  تقريبا سفالی است)برای  پخت  چسبانيده می شود   لذا خمير مصرفی  بايد  حتما  تخمير شده  تا  دارای  چسبندگی لازم  باشد  که در غير اين صورت  نان از  تنور جدا شده  بداخل  آن  می افتد  ومی سوزد.

اما در دستگاه های به اصطلاح ماشينی  نان  برای پخت  روی سطح فلزی (معمولا چدنی )قرار  می گيرد لذا  اگر  خمير  تخمير شده  باشد  بدان می چسبد و می سوزد  و جدا کردن آن  نيز  سخت است.

از اين رو  نانوايان  از  خمير  تخمير نشده استفاده  می کنند که  چون  بد مزه  و نفاخ است  با  کار برد جوش شيرين  سعی در رفع اين عيوب  دارند.

به اعتقاد اينجانب مصرف مداوم   جوش شيرين آن هم با کيفيت  پائين  در نان  که جزو جيره  غذائی هر وعده  اکثر مردم به خصوص قشر کم در آمد است  ضمن افزايش  بيماری های قلبی عروقی با  گسترش روز افزون سرطان رشد بيماری های روحی روانی  و پرخاشگری کاهش بهره هوشی  نسل ايرانيان سلامت کلی مردم  کشور  ما را  شديدا تهديد می کند. 

4- نان  در  حال  حاضر     در ایران  در  اکثر موارد (بجز  تعدادی  قلیل  نانوایی صنعتی)با  حرارت مستقیم  سوختهای  نفتی پخت شده در این  جریان   به انواع  هیدروکربورها وترکیبات نفتی مضر آ غشته  می شود  که  اثرات   جانبی مضر    عدیده ای  در پی  دارد.

برای  ملا حظه  عینی  این  آلودگی   می توانیم     نان  را  در آب خیسانیده   باز تاب  نور  را  در   سطح  آن که  حاوی لایه  نازکی  از  مواد نفتی است    نظاره کنیم.

5- در اکثر نانواییها از تنورهای  گردان  به اصلاح صنعتی استفاده می شود  که  در آن   خمیر نان  روی صفحات  داغ گردان  چدنی  یا آهنی   برای  پخت  پهن میشود. در  جریان  پخت    روی  صفحات  اکسید آهن  تشکیل که بخشی   به  پشت  نان  می  جسبد  و   همراه  با  نان  مصرف می شود  .

تجمع  ترکیبات آهن    در  کبد     خون  را   مسموم  نموده   نا   هنجاری  های    فیزیکی شیمیایی  متعدی را  در بدن انسان بخصوص در کودکان  بوجود  می آورد.

6- در  بسیاری از نانواییهای کوچک در  شهرستانها  و روستاها در تابستان  برای  تهیه  خمیر از آب  خنک  جمع شده در مخزن کولرها که  به  همه  نوع آلودگی  اغشته است  استفاده  می کنند  تا   از   ترش  شدن  خمیر   در اثر گرما  جلوگیری نمایند.

7- هر چند  که کنجد پر انرژی و مقوی است  ولی متاسفانه چون  در بیشتر موارد از نوع  آلوده و کپک زده آن استفاده می شود سلامتی  مصرف کنندگان  را به خطر می اندازد.

و........

راستی  یادمان باشد که عقل سالم در بدن سالم است .

 

 

با آرزوی   سلامتی وروزگار خوش برای هموطنان محترم : س.م.ک عزآبادی  

 

* در صورت  درخواست وحمايت مراکز  مسئول امکان  رفع بخش

عمده ای از مشکلات و نواقص  مذکور در فوق  در کوتاه مدت  ميسراست.